vrijdag 6 september 2013

Rozengeur en Maneschijn

De dakwerken zijn al een tijdje afgerond en wij zijn alvast heel tevreden met het resultaat! Het overdekt terras aan de achterdeur wordt één dezer dagen afgewerkt. De ramen (AWS 112.IC van Schüco, maar daarover later meer) zijn besteld en daar is het nu op wachten. Verder is ook de overtollige grond afgevoerd en is het terrein uitgevlakt. Best wel prijzig trouwens, al die grondwerken...
Dat ziet er zo uit (al is het onkruid intussen aardig op weg om alles terug te koloniseren):



Je zou denken dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Een werf zonder problemen bestaat echter niet: wie goed kijkt naar bovenstaande foto ziet duidelijk zichtbare vlekken op de gevelstenen boven de ramen. Deze zijn ontstaan in de periode dat het metselwerk in opbouw was terwijl de Celit4D houtvezelplaten op de houtskelet bloot stonden aan regen. Die platen zelf kunnen daar wel tegen maar de regen loopt via de spouw en de waterkeringen in de stenen boven de ramen en laat daar vlekken na.

Volgens de leverancier van de Celit platen kunnen die vlekken verwijderd worden met een zoutzuur oplossing. Vooraleer echter met een dergelijk goedje aan de slag te gaan, hebben we ook navraag gedaan bij de fabrikant van de gevelstenen. Onze stenen (wapper zilvergrijs van DeSaegher) hebben immers een soort coating van een cementpap die misschien niet bestand is tegen een dergelijke behandeling. Ons vermoeden werd bevestigd: de raad van de stenenfabrikant is om geen zoutzuur te gebruiken maar goed te spoelen met zuiver water. Dat gaan we binnenkort dan ook eens proberen; en intussen uitkijken wat het effect van regen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten